Zdravá vůně? Ta, kterou necítíte

Shuttestock
Share on facebook
Share on twitter
Share on google

Detox začíná tam, kde končí úklid, a platí to také o vašem domově. Vytřídili jste ze své kuchyně zbytečné a duplicitní předměty? Kuchyň ovšem bývá přesycená nejen věcmi, ale i pachy, a to obzvlášť v zimě, kdy se méně větrá.

Bohužel i čichové podněty působí rušivě, když je jich moc. Vůně by se měly používat cíleně pro aromaterapii, ale ne jako kulisa celého dne. Místo zapnutí digestoře, která hlučí (další vjem), proto otevřete okno, aby se v kuchyni pořádně vyměnil vzduch. Kromě pachů se bezpečně zbavíte i zplodin z plynového sporáku a nadbytečné vlhkosti, která svědčí množení plísní. V kuchyni „tolerujte“ jen vůni připravovaného jídla, což pomáhá trávení, ale jakmile dojíte, vyvětrejte si.

Pozor, v žádném případě se nesnažte kuchyňské vůně přebíjet osvěžovačem vzduchu nebo voňavými úklidovými přípravky. Jediná správná vůně je ta, kterou necítíte.

Méně (stupňů) je více!

S větráním souvisí další kuchyňský nešvar, a to přehnané teplo. Většina kuchyní bohužel bývá přeplněná, převoněná a – přetopená. Místnost, v níž běží trouba nebo hoří kamna, není nutné vytápět, stačí ji pouze temperovat teplem z okolních místností. Svědčí to uskladněným potravinám, které se v teple rychleji kazí a žluknou (ovoce, ořechy, celozrnná mouka, semínka apod.) Vy se ohřejete teplem sálajícím od sporáku, při mytí nádobí nebo při ukládání teplého nádobí z myčky, a když to nestačí, prostě přioblečte vrstvu.

TIP: Pokud máte kuchyň spojenou s teplejším obývacím prostorem, v kuchyňské části mějte stále otevřeno na větračku, aby tu šla teplota dolů. A zvažte, jestli celkově netopit míň, v mnoha zemích je zvykem vytápět jen na osmnáct stupňů. A i vinaři vědí, že správná pokojová teplota má vypadat takhle, žádných třiadvacet!

 

Čtěte také: Jak na detox kuchyně

Share on facebook
Share on twitter
Share on google

Zaujal vás tento článek?

Přihaste se k odběru novinek a jako bonus navíc získáte aktuální číslo našeho časopisu.

Z nabídky obchodu