Hořčík je nepostradatelný minerál, který se v našem těle účastní více než 300 biochemických procesů. Zlepšuje naši vitalitu a duševní pohodu, podá pomocnou ruku v době nepříjemností či stresu a dokáže nás naladit na dobrou náladu. Kromě toho, že uvolňuje svaly a zásobuje nás nepřetržitou dávkou energie, podporuje také zdravý krevní tlak a udržuje rozumnou hladinu cukru v krvi. Jak tušíte, bez hořčíku našemu tělu hrozí řada obtíží – vyzbrojte se informacemi jak a proč se jeho nedostatku zavčas vyhnout.
Stovky let zpátky byl nedostatek tohoto minerálu vzácný – strava našich předků nebyla o hořčík nijak ochuzena a jejich životní tempo jelo na daleko pomalejší obrátky. S moderním životním stylem, kdy se zvyšuje potřeba průmyslového zpracování potravin, však o přirozený zdroj ve stravě hořčíku přicházíme. Když k tomu přidáme zvyšující se nároky na lidský výkon a zvládání stresu, máme hořčíkovou deficienci na světě.
Rizikové faktory, které nás o hořčík připravují
· Nadměrný příjem alkoholu, soli, kyseliny fosforečné (nealkoholické nápoje) a kofeinu
· Intenzivní, dlouhotrvající stres
· Celiakie, zánětlivá onemocnění střev, zvracení, průjem, pankreatitida, infekce
· Těhotenství, kojení a nadměrná menstruace
· Nadměrné pocení
· Intenzivní cvičení
· Nerovnováha jiných živin, jako je vápník, B vitaminy a zinek
Jedete na rezervu?
Na začátku naše tělo na nedostatek hořčíku reaguje voláním v podobě fyzických či psychických symptomů, které si bohužel s nedostatkem tohoto minerálu nespojíme. Netrvá to ale dlouho a obtíže se začnou projevovat natolik intenzivně, až nejednoho z nás doženou k absolvování maratonu odběrů a vyšetření. Na jeho konci nás překvapivě nečeká v těch nejčernějších snech obávaná diagnóza, ale cílová páska s nápisem „nemáte hořčík“.
Signály, kterými tělo volá o hořčíkovou dávku
· Stres, úzkost a nervozita
· Nespavost
· Svalové napětí, záškuby a křeče
· Bolesti hlavy a migréna
· Letargie a melancholie
· Snížený práh bolesti
· Chronická únava
· Vysoký krevní tlak
· Premenstruační syndrom
· Podrážděnost
· Enormní chuť na sladké a čokoládu
· Deprese, zmatenost
· Úbytek váhy
· Závratě
· Potíže s pamětí
· Zhoršená pozornost
Moderní životní styl vyžaduje extra hořčíkovou dávku
Hořčík najdeme v široké škále potravin, které bychom rozhodně v jídelníčku neměli vynechávat. Špenát, kapusta, červená řepa, mandle, kešu oříšky, para ořechy, dýňová a slunečnicová semena, žito, quinoa, oves, pšenice a pohanka, to jsou zaručené zdroje, díky kterým našemu tělu dávku hořčíku dodáme. Zaručí nám ale tyto potraviny hořčíkovou hojnost? Bohužel. Jak ukazují nedávné studie, na denní příjem hořčíku naše strava nestačí. Přičteme-li k tomu stres, cvičení, vysokou spotřebu čaje, kávy a alkoholu, odpovíme si na otázku, proč si bleskurychle vyhledat vhodnou hořčíkovou suplementaci.
Výběr toho správného hořčíku
Pokud jde o užívání výživových doplňků, měli bychom zvolit takovou formu, která nám v co nejmenším počtu kapslí a bez vedlejších účinků dodá maximum hořčíku. Jak toho dosáhnout? Prvním krokem je vyřadit z výběru ty doplňky, jejichž vstřebatelnost je minimální. Chceme-li dostat z hořčíkového doplňku maximum, měli bychom se poohlédnout po jeho chelátové formě. Nejlepší volbou je v tomto případě bisglycinát hořečnatý, jehož využitelnost pro tělo je až 80%, a to bez nežádoucích účinků.
Stejně rozumnou volbou jsou pak doplňky s citrátem, jehož využitelnost bývá vyčíslena až k 90%. Drobnou nevýhodou jsou ale mírné projímavé účinky a u některých výrobků také řada aditiv, která do těla nepatří. Stoprocentně čistou a přírodní formu najdete například v doplňku Magnesium Calcium Complex, kde najdeme hořčík a vápník s nejvyšší používanou biologickou dostupností, navíc obohacenými o Magnifood komplex, obsahujícím bohaté přírodní zdroje hořčíku.