Perfektní nápady, jak využít ovoce a zeleninu do “poslední slupky”

Share on facebook
Share on twitter
Share on google

Tento týden se internetem začaly šířit informace o vlně zdražování, která nás v důsledku řádení koronaviru nemine. Jedná se hlavně o zeleninu a ovoce, nad jejichž cenami se v posledních dnech nejednomu člověku zatočila hlava. Některé druhy ovoce a zeleniny jsou již doslova “k nezaplacení”, proto se podívejme, jak z nich vytěžit maximum a kromě šetření být i “zero waste”.

Ovocné slupky už nikdy nevyhodíte

Přestože jsou ovocné a zeleninové slupky “k snědku”, končí ve většině případů v koši nebo na kompostu. Tímto určitě nechceme čtenáře odlákat od kompostování, naopak, je to skvělý a ekologický způsob, jak zbytky z domácnosti zpracovat. Co když ale existují další možnosti, jak jídlo využít do posledního kousku a ještě si pochutnat?

Receptů jsou desítky. Některé z nich možná budete znát z kuchyní vašich babiček, jiné vás stoprocentně překvapí. Předtím, než se ale do přípravy zbytků pustíme, nezapomeňte, že u ovoce i zeleniny byste měli znát jejich původ, zejména to, zda byly pro jejich pěstování využity nějaké chemické postřiky. Pro všechny případy, ty bio i “nebio”, doporučujeme zeleninu i ovoce před konzumací pořádně umýt, my používáme kombinaci vody a jedlé sody bicarbony. A teď už k nápadům:


Hruškové a jablečné chipsy jsou pochoutkou, ve které z jejich slupek vykouzlíte sladkou delikatesu, kterou můžete dát dětem jako svačinku nebo si jí nahradíte misku slaných chipsů, které do zdravé výživy zrovna nepatří.

Stejně tak můžete využít slupky pro přípravu čaje, stačí je smíchat s kořením (například skořicí či kardamonem), bylinkami ze zahrádky (levandulí či meduňkou), zalít horkou vodou a lahodný nápoj je na světě.

A teď recept, který jsme neznali a určitě stojí za to: ovocný ocet. Ten lze vyrobit z ovocných odřezků, slupek a jádřinců: stačí je nechat kvasit ve sladké vodě a za měsíc se už radujete z pořádné dávky velmi aromatického a zdraví prospěšného octa, který můžete použít v receptech, kde běžně používáte ocet jablečný, ale také v kosmetice, pro přípravu limonád či jen tak “na lačno”.

Ti, co mají rádi sladké, by určitě měli vyzkoušet kandované citrusové slupky. Ať už ty pomerančové nebo citronové, obojí vaše chuťové pohárky opravdu potěší. A ten, kdo by se chtěl rozmazlit ještě více, může kandované slupky namočit v hořké čokoládě. Takovouto pochutinou můžete nahradit i některé druhy vánočního cukroví, protože kromě výborné chuti má i nádhernou slavnostní vůni.

A u citrusů ještě zůstaneme. Z jejich slupek můžete totiž vyrobit citrusovou strouhanku, citronový pepř nebo citronový olej, kteří jsou nepostradatelnými pomocníky při přípravě svěžích dezertů, jídel a salátů. A když po tom všem “řádení” v kuchyni budete potřebovat uklidit, i tady citrusy pomohou. Stačí dát jejich slupky na dno odpadkového koše, který vyčistí a provoní, nebo je naložit do obyčejného octa a čistící prostředek je na světě. Zabalené v papíru je můžete využít i jako deodorant pro nepříliš voňavou obuv a pokud vám zůstanou slupky z banánu, tak těmi rovnou boty nádherně vyleštíte.

A ty zeleninové?

Ovocné slupky většinou nádherně voní, proto jejich použití v kuchyni není zas tak velkým překvapením. Ty zeleninové jsou na tom podstatně hůř – často jsou hodně špinavé a vůní se svým ovocným společníkům z lednice vyrovnat určitě nemohou. I přesto však můžou na talíři “zazářit”.


V módě jsou teď rozhodně vývary – na sociálních sítích se to termohrnky se “zero waste” vývary jenom hemží a my určitě dáváme palec nahoru. Zeleninové slupky a odřezky proto určitě nevyhazujte – vývar ze zeleninových zbytků je zdravý, navíc téměř zadarmo, dochutíte s ním mnoho dalších pokrmů nebo si ho můžete dát jako zdravý a posilňující nápoj během pracovního dne.

Z odřezků a slupek si můžete vyrobit také domácí zeleninový bujón. Ten je sice o něco pracnější, zato vám vydrží velmi dlouho a na dochucení pokrmů je opravdu k nezaplacení.

No a nakonec něco na “mlsání” – z mrkvových a bramborových slupek totiž můžete upéct výborné chipsy – stačí je smíchat s olivovým olejem, solí, pepřem a kořením, které vám chutná (my dochucujeme česnekem a chilli), dát na pečící papír a péct dozlatova.

Nať a odřezky, zn. NEVYHAZOVAT

Když nať neskončí v koši rovnou v obchodě, tak doma téměř vždy. To ovšem platilo jen do doby, než jsme objevili tyto skvělé recepty:  Nať z mrkve, celeru a petržele je skvělá pro přípravu pesta, zato nať z řepy můžete použít jako náhradu špenátu či jako “osvěžení” zeleninových polévek. Stejně tak nať z ředkviček a kedlubny nevyhazujte a použijte je na přípravu domácího pesta či dochucení domácích pomazánek.

Receptů, jak získat z jídla “co nejvíce”, je opravdu mnoho. V době, kdy hodně lidí navíc potkala finanční nejistota, se vedle ekologických benefitů objevují i ty ekonomické. Jíst levně, zdravě a být u toho šetrný k okolnímu prostředí je cesta, kterou teď volí mnoho z nás. Dnešními tipy proto nekončíme a připravujeme další článek, kde se dočtete o dalším využití potravin, které by za jiných okolností možná skončily v koši. Naučíme se klíčit, fermentovat a nakládat. O tom ale zase příště.

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google

Zaujal vás tento článek?

Přihaste se k odběru novinek a jako bonus navíc získáte aktuální číslo našeho časopisu.

Z nabídky obchodu