Tento jednoduchý recept plný vitamínů, minerálů, antioxidantů a vlákniny si zamilujete stejně jako my. Navíc kořenová zelenina je jednou z mála druhů zeleniny, kterou můžeme mít v našem podnebném pásmu čerstvou na talíři po celý rok. Dejte přednost kořenové zelenině vypěstované u nás, vybírejte pevné kusy a uchovávejte je v lednici v zásuvce nejlépe v papírovém sáčku, aby předčasně nezměkla.
Co budete potřebovat:
- 2 batáty oloupané a nakrájené na kostky
- 2 menší červené řepy nebo jedna větší nakrájená na kostky
- 4 mrkve oloupané a nakrájené na kolečka
- 3 kořenové petržele oloupané, nakrájené na kolečka
- ¼ hrnku rozpuštěného kokosového oleje
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce medu
- 1 lžička soli
- ½ lžičky mletého pepře
Smíchejte a pečte v troubě na pečícím papíře asi 30 minut na 200˚C. V půli pečení zeleninu promíchejte, aby byla opečená ze všech stran. Pečenou zeleninu použijte jako hlavní jídlo, přílohu nebo jako základ na polévku z pečené zeleniny.