Popis
Ačkoli jsou játra největším orgánem v těle a tzv. „chemickou továrnou“, je funkce tohoto orgánu často přehlížena. Pokud do stravy zařadíte potraviny, které podporují funkci jaterních buněk, uděláte pro své zdraví velmi prospěšnou věc.
L-cystein váže řadu těžkých kovů a pomáhá je odstranit z těla.
Kyselina alfa-lipoová podávaná společně s cysteinem dokáže překonat hematoencefalickou bariéru, proto hraje důležitou roli při odvádění rtuti z nervových tkání organismu.
Magnifood
Kořen pampelišky je tradiční lék používaný v lidovém léčitelství na čištění krve. Dnes je známo, že seskviterpenové laktony, které jsou v této rostlině přítomné, pomáhají tělu tvořit žluč, a tím přispívají k odvádění toxinů z těla.
Kořen kurkumy má příznivý účinek na jaterní buňky, zejména na stimulaci ochranných enzymů (glutathion S-transferáza a UDP-glukuronyltransferáza), které jsou důležité pro detoxikační procesy v játrech.
Plody klanoprašky čínské se používají v tradiční čínské medicíně na léčbu jaterních onemocnění. Studie prokázaly její pozitivní vliv na játra a významné antimikrobiální vlastnosti.
Listy zeleného čaje obsahují katechiny a polyfenoly. Tyto antioxidanty inhibují oxidaci lipidů (oxidované tuky mají velmi nepříznivý vliv na zdraví jater) a přispívají tak k ochraně jater.
Kapusta obsahuje sulforafan a indole-3-carbinol, což jsou antioxidační fytochemikálie, jež se podílejí na detoxikaci karcinogenních látek v těle a pomáhají tak udržovat zdravá játra.