Popis
Kyselina listová je obsažena především v listové zelenině. Dobrými zdroji jsou i kvasnice a z živočišných produktů játra. Vařením se jí však zničí až 95 %. Odborníci proto doporučují užívat kyselinu listovou ve vitamínových doplňcích, kde je vstřebatelnost do organizmu až 100%. Vstřebatelnost kyseliny listové přijímané v potravinách je zhruba 50%.
Kyselina listová je dostání většinou v syntetické, chemicky vyrobené formě, jež je pro tělo těžko zpracovatelná. Jen za určitých podmínek může tělo tuto syntetickou formu přeměnit na tzv. folát , který už je pro tělo využitelný, nicméně u naprosto zdravého jedince se jedná o zhruba 200 mcg z jedné dávky, tedy tělo nakonec využije zanedbatelné množství. Pokud navíc přihlédneme k faktu, že podle některých studií má každá druhá žena mutaci genu MTHFR, což znamená, že její tělo není schopné přeměnit kyselinu listovou na folát, vychází užívání syntetické formy kyseliny listové jako neefektivní a velmidrahé. Užívání kyseliny listové ve formě folátu je proto efektivnější.