Domácí vitaminová bomba proti zánětu

Share on facebook
Share on twitter
Share on google

Kysané zelí je jedním z nejobyčejnějších jídel, které známe, i přesto se o něm říká, že změnilo svět. Historické prameny sice ukazují, že známo bylo již v Antice, svou největší roli ale sehrálo při zaoceánských plavbách, kdy chránilo námořníky před akutním nedostatkem vitaminu C  a velmi nepříjemnou nemocí – kurdějemi. Jíst jej můžete samotné i v receptech – ten dnešní je opravdu speciální.

Troufneme si říct, že lepší protizánětlivý elixír si doma nevyrobíte. Kombinace ananasu, zázvoru, kurkumy a zelí je vitaminovou bombou, kterou si budete připravovat jako nenahraditelného společníka do každé chřipkové sezóny. Léčí, skvěle chutná a jeho příprava patří do kategorie “zvládne každý”.

Léčebný zázrak ze čtyř ingrediencí:

2.5 kg bílého hlávkového zelí
1.2 kg ananasu nakrájeného na kostky
4 polévkové lžíce nastrouhaného zázvoru
2 polévkové lžíce kurkumy (čerstvé – nastrouhané nebo v prášku)
4 polévkové lžíce soli
špetka černého mletého pepře

Původní zdroj i spoustu dalších skvělých receptů najdete zde, ten náš jsme ale lehce poupravili.

Přípravu zvládnete levou zadní

  1. Smíchejte sůl s nastrouhaným zelím a nechte půldne odležet, než zelí pustí šťávu.
  2. Přidejte zelí se šťávou ke všem dalším ingrediencím a pořádně promíchejte.
  3. Naplňte fermentační nádobu (sklenici nebo hrnec) a nezapomeňte nechat mezeru alespoň pět centimetrů od okraje.
  4. Stlačte směs dolů tak, aby co nejvíce solného roztoku bylo nad ní – použít k tomu můžete jakékoliv závaží, kterým směs zatížíte. Poté nádobu uzavřete vzduchotěsným víkem. Pod nádobu nezapomeňte dát talíř, který zachytí přetékající šťávu a pravidelně nádobu kontrolujte. V případě potřeby během prvních dvou týdnů zelí stlačujte, jelikož fermentační aktivita vytvoří hodně vzduchu a bude vytlačovat směs nahoru.
  5. Nechte kvasit minimálně čtyři až šest týdnů na chladném a tmavém místě. Na směsi, která by byla fermentována méně než čtyři týdny, si určitě určitě nepochutnáte – ideální doba kvašení je nad dva měsíce.
  6. Poté uchovávejte opět v chladu a temnu – říká se, že správně skladované zelí vydrží roky, u nás ale vzhledem k velké oblibě nevydrží nikdy déle než měsíc.

Proč tento recept určitě stojí za to?

Kysané zelí je továrnou na vitamin C, v tomto receptu mu přidává na chuti sladká chuť ananasu a také kořeněný nádech léčivé a protizánětlivé kurkumyzázvoru. Směs kromě zázračných účinků proti zánětu napomáhá trávení, je výživná a výborně chutná. Pokud máte po ruce zelí,  pusťte se do přípravy hned – my jej rozhodně doporučujeme jako prevenci zejména během chřipkových sezón. Můžete jej dát do misky k hlavnímu jídlu, ale věříme, že si ho často budete dopřávat jako laskominu”jen tak”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google

Zaujal vás tento článek?

Přihaste se k odběru novinek a jako bonus navíc získáte aktuální číslo našeho časopisu.

Z nabídky obchodu