Kysané zelí je jedním z nejobyčejnějších jídel, které známe, i přesto se o něm říká, že změnilo svět. Historické prameny sice ukazují, že známo bylo již v Antice, svou největší roli ale sehrálo při zaoceánských plavbách, kdy chránilo námořníky před akutním nedostatkem vitaminu C a velmi nepříjemnou nemocí – kurdějemi. Jíst jej můžete samotné i v receptech – ten dnešní je opravdu speciální.
Troufneme si říct, že lepší protizánětlivý elixír si doma nevyrobíte. Kombinace ananasu, zázvoru, kurkumy a zelí je vitaminovou bombou, kterou si budete připravovat jako nenahraditelného společníka do každé chřipkové sezóny. Léčí, skvěle chutná a jeho příprava patří do kategorie “zvládne každý”.
Léčebný zázrak ze čtyř ingrediencí:
2.5 kg bílého hlávkového zelí |
1.2 kg ananasu nakrájeného na kostky |
4 polévkové lžíce nastrouhaného zázvoru |
2 polévkové lžíce kurkumy (čerstvé – nastrouhané nebo v prášku) |
4 polévkové lžíce soli |
špetka černého mletého pepře |
Původní zdroj i spoustu dalších skvělých receptů najdete zde, ten náš jsme ale lehce poupravili.
Přípravu zvládnete levou zadní
- Smíchejte sůl s nastrouhaným zelím a nechte půldne odležet, než zelí pustí šťávu.
- Přidejte zelí se šťávou ke všem dalším ingrediencím a pořádně promíchejte.
- Naplňte fermentační nádobu (sklenici nebo hrnec) a nezapomeňte nechat mezeru alespoň pět centimetrů od okraje.
- Stlačte směs dolů tak, aby co nejvíce solného roztoku bylo nad ní – použít k tomu můžete jakékoliv závaží, kterým směs zatížíte. Poté nádobu uzavřete vzduchotěsným víkem. Pod nádobu nezapomeňte dát talíř, který zachytí přetékající šťávu a pravidelně nádobu kontrolujte. V případě potřeby během prvních dvou týdnů zelí stlačujte, jelikož fermentační aktivita vytvoří hodně vzduchu a bude vytlačovat směs nahoru.
- Nechte kvasit minimálně čtyři až šest týdnů na chladném a tmavém místě. Na směsi, která by byla fermentována méně než čtyři týdny, si určitě určitě nepochutnáte – ideální doba kvašení je nad dva měsíce.
- Poté uchovávejte opět v chladu a temnu – říká se, že správně skladované zelí vydrží roky, u nás ale vzhledem k velké oblibě nevydrží nikdy déle než měsíc.
Proč tento recept určitě stojí za to?
Kysané zelí je továrnou na vitamin C, v tomto receptu mu přidává na chuti sladká chuť ananasu a také kořeněný nádech léčivé a protizánětlivé kurkumy a zázvoru. Směs kromě zázračných účinků proti zánětu napomáhá trávení, je výživná a výborně chutná. Pokud máte po ruce zelí, pusťte se do přípravy hned – my jej rozhodně doporučujeme jako prevenci zejména během chřipkových sezón. Můžete jej dát do misky k hlavnímu jídlu, ale věříme, že si ho často budete dopřávat jako laskominu”jen tak”.