Jak na alergie bez obvyklých léků?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google

V posledních letech celosvětově roste počet lidí, kteří se potýkají s alergiemi. Alergická rýma postihuje více než dvacet procent dospělých a téměř čtyřicet procent dětí!

Proč je lidí trpících alergií stále více, možná vysvětluje aktuálně populární „hygienická hypotéza“. Podle této teorie je naše prostředí příliš čisté – zkrátka nejsme vystaveni tolika infekčním činitelům jako předchozí generace, a to kvůli vymýcení infekčních nemocí vakcínami, antibiotiky a „superčistými“ životními podmínkami. Podle studií vykazují děti, které žijí na venkově v blízkosti hospodářských zvířat, méně příznaků atopie. Alergické příznaky se také často vyvíjejí a množí. Existuje pravidlo známé jako alergická kaskáda – jakmile vyvinete jednu alergickou reakci (například ekzém), další budou (v případě, že neupravíte svůj životní styl) s velkou pravděpodobností následovat. Mohou jimi být potravinové alergie, astma nebo třeba alergická rýma.

Nové paradigma: model ledovce

Ledovec poskytuje užitečnou metaforu k pochopení způsobu vývoje alergií. Špička ledovce představuje pozorovatelné klinické symptomy, jako jsou kožní vyrážky (ekzém), zvracení (reflux), výtoku z nosu (rýma) a kašel (astma). Pod povrchem pak leží komplexní matrice genetické predispozice a výsledné imunitní a metabolické dysregulace, vyvolané určitými životními podmínkami, jako je znečištění ovzduší, potravin a vody (tabákový kouř, pesticidy, těžké kovy, potravinové alergeny), infekční viry, plísně, stres a prožitá traumata. Kvůli působení těchto negativních aspektů se v pomyslném ledovci naší imunity objevují praskliny a některé imunitní buňky jsou stimulovány více než jiné, což vede k nerovnováze mezi tzv. Th1 dominantními a Th2 dominantními imunitními reakcemi. Dominance Th2 vede k imunitní dysregulaci projevující se zvýšenou alergickou reakcí a množení zánětlivých buněčných mediátorů (např. cytokinů, interleukinů, leukotrienů). Zánět zahrnuje nadměrnou citlivost a dráždivost sliznice a další pozorovatelné jevy nazývané alergie.

Nechť je jídlo naším lékem!

Jedním z hlavních principů integrativní medicíny je přesvědčení, že klíčem k dobrému zdraví je prevence. Je rozhodně bezpečnější, efektivnější a levnější než následná léčba. A nejmocnějším preventivním nástrojem, který máme v rukou, je strava. Už Hippokrates slavně poznamenal: „Nechť je jídlo vaším lékem!“ Mnoho druhů potravin, bohatých na protizánětlivé antioxidanty, totiž dovede alergické reakce významně snížit.

Nejefektivněji se jeví absolvovat test potravinové intolerance a na základě výsledku upravit jídelníček. Test pomůže odhalit přehnanou reakci těla i na obecně zdravé potraviny, jako je například vajíčko, oves nebo ořechy. Obecně lze doporučit následující potraviny: tmavě zelenou listovou zeleninu, tmavě žlutou a oranžovou zeleninu, kopřivu, bambusové výhonky, zelí, řepa, mrkev, cibuli, česnek, zázvor, chilli, křen. Naopak vynechte alkohol, kofein a mléčné produkty, banány a citrusy, čokoládu, průmyslové vyráběné potraviny, arašídy, červené maso, cukr a pšenici.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google

Zaujal vás tento článek?

Přihaste se k odběru novinek a jako bonus navíc získáte aktuální číslo našeho časopisu.

Z nabídky obchodu