„Lékaři nepočítají s inteligencí těla“

Foto: Jan Nechvíle
Share on facebook
Share on twitter
Share on google

Biochemik Stephen Terrass založil prémiovou značku potravinových doplňků Terranova před deseti lety. Předtím strávil tři desetiletí v nadnárodní firmě vyrábějící výživové suplementy. „Byl jsem sám součástí problému,“ říká dnes – poté, co se s koncernem vědecky i filozoficky rozešel. Terranova nabízí výživové doplňky bez aditiv, umělých plnidel a konzervačních látek, s využitím mrazem sušených léčivých rostlin, navíc stoprocetně veganské. Američan usazený v Londýně přijel představit své produkty do Prahy.

Mnoho lidí se k účinkům potravinových doplňků staví dost skepticky. Takže – fungují?

Pokud jsou potravinové doplňky správně složeny a správně vyrobeny, prospějí vám vždycky. O tom není sporu, potvrzují to osobní zkušenosti i velká řada studií. Otázka zní spíš, jestli je určitý doplněk vhodný pro stávající životní a zdravotní situaci toho kterého člověka. Protože každý člověk je jiný! Lišíme se pohlavím, věkem, kondicí, genetickými dispozicemi, hladinou toxinů v těle i tím, jestli jsme ve stresu, nebo v pohodě – což jsou všechno faktory, které ovlivňují naše vnitřní prostředí. A naše vnitřní prostředí naopak zodpovídá za to, zda dokáže dodaný doplněk vstřebat, metabolizovat a naplno využít. Takže pokud jste si koupili nějaký produkt a nefunguje, nemusí to být proto, že není kvalitní, ale že mu to vaše tělo z nějakého důvodu neumožnilo.

V Terranově si tenhle problém uvědomujeme a vyrábíme takové produkty, které cíleně zlepšují vnitřní prostředí organismu, aby z doplňku skutečně dostal sto procent. Když od nás budete chtít třeba vitamín C, nedostanete jen vitamín C obalený spoustou aditiv, jak bývá pravidlem, ale dostanete ho v takové formě, ve které ho tělo může doopravdy vstřebat. To samé platí pro magnézium, multivitamíny, zinek a pro všechny naše další produkty. Ale ano, taky můžete mít zkrátka smůlu a narazit na mizerný doplněk. Na trhu jsou celosvětově desítky tisíc různých doplňků stravy a kvalita značek se výrazně liší. Proto je taky nemůžeme házet všechny do jednoho pytle.

Jaký vitamín nebo minerál dnes typicky postrádáme?

Podle výzkumů složení standardní evropské stravy nám toho chybí opravdu hodně. Také proto si většina našich zákazníků jako první objednávku kupuje multivitamín. To je logický a rozumný přístup: cítím, že mi něco chybí, nevím co, tak pro jistotu pokryju všechno. Potíž bývá druhý krok, a to je najít skutečnou příčinu toho, proč se ten člověk cítí špatně. Když se totiž necháte udělat odběry, nemusí prozradit, která živina nebo minerál vám chybí.

Jak je to možné? Diagnostika krve je přece velice přesná.

To sice ano, jenomže nepočítají s vnitřní inteligencí těla. Organismus si totiž v případě nouze akčně sahá do vlastních zásob. Vezměme si třeba častý problém s odvápňováním. Pokud vám chybí vápník, třeba protože konzumujete často a rádi mléčné výrobky, vaše tělo si ho stáhne z vlastních zásob – například z kostí – aby srovnalo krevní hodnoty. Ale zvenku, v testu, to bude vypadat, že máte vápníku dost! Je to takový začarovaný kruh. Že mléko, které je skutečně plné vápníku, odvápňuje, je naprosto modelový problém. Potravina, která je bohaté na určité živiny, a typicky to bývá potravina živočišného původu, v sobě totiž zároveň velice často obsahuje složky, které blokují jejich vstřebávání. Takže i když sníte potravinu nadupanou určitými prospěšnými látkami, pokud jsou navázány na něco, co organismus nevstřebá, jakoby tam ani nebyly. Organismus se k nim prostě nedostane. A aby to celé bylo ještě zamotanější: ukazuje se, že si některé živiny mohou konkurovat s jinými v trávicím traktu, takže se na jejich plné využití taky nedostanete… Výživa je velice komplexní a fascinující záležitost! I já jako profesionál, který je čtyřicet let v oboru, se mám pořád co učit.

Vaše produkty jsou stoprocentně veganské, což je v oboru výjimka. Proč se tak málo potravinových doplňků vyrábí bez použití živočišných přísad?

Dost firem vyrábí některé veganské produkty – ale já jsem chtěl kompletní veganskou nabídku bez výjimky, sám jsem vegan. Chtěl jsem, aby lidé nemuseli složitě pátrat a studovat etikety. To celosvětově nabízí pouze několik firem, a upřímně nechápu proč. Přece je přirozené chtít inkluzivní produkci, která nebude nikoho vylučovat. Veganské a vegetariánské produkty navíc upřednostňují i lidé, kteří konzumují maso, když mají na výběr – protože proč by měli chtít, aby byla zbytečně zabíjena zvířata? Naše produkty jsou navíc stoprocentně bez aditiv. Nezvyšují benefity výrobku a spousta lidí je na ně citlivá. Aditiva sice zlevňují výrobu, ale to podle mě není dostatečný důvod pro jejich používání. Nepoužíváme příliš vysoké dávky. Nepoužíváme izolované ingredience. Zbytečně nekombinujeme. Ano, naše produkty jsou asi o deset až patnáct procent dražší než konvenční doplňky, ale vzhledem k naší kvalitě a důrazu na etiku si myslím, že bychom mohli chtít mnohem víc. Ale naším záměrem je, aby na kvalitní potravinové doplňky dosáhlo co nejvíc lidí.

Druhou část rozhovoru se Stephenem Terrassem si můžete přečíst 3. října.

Kdo je Stephen Terrass

Americký biochemik se specializací na biochemii a synergii rostlin, odborník na potravinové doplňky a majitel značky Terranova Health. Více než tři desetiletí působil ve vedení předního světového výrobce doplňků výživy, pak se s konvenčním systémem vědecky i filozoficky rozešel a založil firmu na čistě přírodní doplňky stravy Terranova. Často hostuje na mezinárodních konferencích o potravinových doplňcích a přírodní medicíně, přednáší na univerzitách. Je autorem řady knih o působení a využití stravy k zachování zdraví a v léčbě civilizačních onemocnění.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google

Zaujal vás tento článek?

Přihaste se k odběru novinek a jako bonus navíc získáte aktuální číslo našeho časopisu.

Z nabídky obchodu