Zánět je pro naše zdraví nepostradatelný – je výsledkem přirozeného imunitního procesu, který pomáhá tělu bojovat s nemocí a chránit ho před poškozením. Trvá-li v řádech několika dnů či týdnů, je pro naše tělo velkou záchranou. Problém nastává ve chvíli, kdy se v těle usídlí na měsíce či roky, a pomalými, často nenápadnými kroky nás „vyždímá“.
Na rozdíl od akutního zánětu, jehož průběh poznala většina z nás na vlastní kůži, je chronický zánět daleko zrádnější. Dochází k němu ve chvíli, kdy se spínač imunitního systému zasekne v poloze „zapnuto“. Tímto momentem začne náš organismus vést nepřetržitou válku proti vlastním buňkám, která nejenže dlouhodobě oslabí naši imunitu, ale s dost velkou pravděpodobností se převrhne do vážnějších nemocí a stavů.
Jak donutit chronický zánět, aby složil zbraně
Vědci vidí v chronickém zánětu klíčového viníka řady civilizačních a chronických onemocnění – cukrovky, nemocí srdce, obezity, autoimunitních onemocnění, bolestí pohybového aparátu i rakoviny. A teď je ta chvíle, kdy musí padnout otázka: Jak se tomuto riziku můžu vyhnout? „Běžná“ terapie chronického zánětu spočívá v dlouhodobém užívání steroidů a imunopresiv, jejichž seznam vedlejších účinků ve většině pacientů vyvolá dost velkou paniku. Integrativní medicína však nabízí ještě druhou variantu: zapátrat po tom, zda nebyly vznik a „řádění“ chronického zánětu podpořeny nezdravými návyky, identifikovat je a nastolit léčbu změnou jídelníčku a životního stylu.
Nezáškodničí chronický zánět i ve vašem těle?
Chronické záněty jsou prokazatelně způsobeny špatným životním stylem, jenž zahrnuje nedostatečnou výživu a stres. Ukázalo se, že na vině je nejčastěji narušená rovnováha v příjmu esenciálních mastných kyselin, zvýšená konzumace alkoholu, trans-tuků, rafinovaných uhlohydrátů, obilovin obsahujících lepek a nadměrné používání některých léků. Ohroženi jsou také kuřáci, lidé s obezitou a pravidelní konzumenti potravinových polotovarů.
Desatero proti zánětu
Nepochybně jedním z nejlepších způsobů, jak zabránit chronickým zánětům nebo je vyléčit, je začlenění protizánětlivé diety do našeho životního stylu. Chceme-li snížit zánětlivý potenciál v našem těle, měli bychom se vyvarovat potravinám, které zánět podporují, a naopak zařadit ty, které ho zmírní. Aby však naše válečné tažení proti zánětu bylo skutečně úspěšné, nesmíme zapomenout na další aspekty v kategorie „lifestyle“, které najdete v následujícím desateru:
1) Volte zdravé tuky
– Omezte trans mastné kyseliny a tepelně upravované rostlinné oleje, nahraďte je za studena lisovaným olivovým, kokosovým, lněným a avokádovým olejem nebo ghee máslem
– Alespoň dvakrát týdně obohaťte svůj jídelníček tučnou rybou (losos, sardinky, ančovičky, makrela, sleď)
– V případě minimální či nulové konzumace ryb doplňujte protizánětlivé Omega 3 mastné kyseliny (konopná a lněná semínka, chia semínka, vlašské ořechy či přírodní, spolehlivý potravinový doplněk)
2) Zvyšte příjem zeleniny a ovoce (zejména zeleniny)
– jezte alespoň 5 kousků ovoce a zeleniny denně (nezapomínejte na špenát, brokolici či rukolu)
– volte pestře zbarvené druhy ovoce a zeleniny – obsahují vyšší množství ochranných fotochemikálií (paprika, mrkev, řepa, meloun, citrusy, borůvky a další bobule)
– vyzkoušejte tzv. talířovou metodu: více než polovinu vaší porce by měla tvořit zelenina (brambory se nepočítají)
3) Zvolte celozrnné sacharidy a omezte velikost porcí
– Vyberte si sacharidy, které jsou celozrnné a nezapomeňte alespoň na 25 gramů vlákniny denně
4) Doplňujte bílkoviny z rostlinných zdrojů (luštěniny, ořechy a semínka), nebo konzumujte přirozené živočišné zdroje bílkovin, avšak v mírném množství
5) Okořeňte si život!
– Mezi spolehlivé protizánětlivé pomocníky z řad kuchyňského koření patří česnek, kurkuma, zázvor, oregano, kajenský pepř, kmín a rozmarýn
6) Jezte vědomě
– Zaměřte se na kvalitu a kvantitu jídla
– Žvýkejte pomalu a vnímejte chutě každého sousta
7) Praktikujte staré konfuciánské učení HARA HACHI BU
– Které radí, že bychom měli jíst jen do 80% sytosti
8) Nejlepší rada protizánětlivé diety zní: Jezte přiměřeně, a to čerstvé kvalitní potraviny s dostatečným podílem ovoce a zeleniny a převahou rostlinných zdrojů
9) Dejte zelenou protizánětlivému životnímu stylu
– Věnujte se pravidelně sportu či cvičení
– Mějte pod kontrolou svoji váhu, udržujte BMI (body mass index) mezi 18.5-24.9
– Hledejte zdravou cestu, jak setřást každodenní starosti a stres
10) A hlavně: nezapomeňte se odměnit pár čtverečky pořádné čokolády (alespoň 70%)
Jídlo jako lék
Protizánětlivá dieta je založena na zásadách zdravého stravování a důkazech jeho prospěšnosti pro naše zdraví, včetně prevence a léčby chronického zánětu. Mezi hlavní dietní opatření patří zaměření na zdravé tuky, zeleninu a ovoce, celozrnné produkty, luštěniny, ryby a omezené množství masa a mléčných výrobků. Tato dieta bývá doporučována jako „lék“ pro celou řadu dnes již běžných onemocnění, včetně léčby srdečních chorob, cukrovky, obezity, rakoviny, Alzheimerovy choroby, deprese i gastrointestinálních poruch.