Jak na detox kuchyně

Share on facebook
Share on twitter
Share on google

Detox začíná tam, kde končí úklid. Jeho smyslem není „jen“ vygruntovat, ale přímo ozdravit domácnost a její obyvatele. S detoxem začněte v kuchyni, která je podle učení feng-šuej klíčem k rodinnému štěstí.

Kuchyň má být vzdušná, nepřeplněná a organizovaná. Neznamená to, že musí být veliká, protože i prostornou kuchyň snadno zarovnáte nepořádkem, zatímco v malé spíš udržíte řád, protože v ní není prostor na nic zbytečného. A právě o to jde.

Představte si kuchyň jako velká ústa. Vše, co do ní přinesete, jako byste schramstli vy sami. Jídlo, úklidové prostředky, nádobí používané i památeční, účtenky, výkresy dětí, svíčky, bylinky na okně v různé fázi živoření, všechny drobnosti, které se povalují na lince nebo jsou zastrkané do přeplněných šuplíků. Oč víc místa tyhle věci zabírají, o to míň ho zbývá pro vás, vaše zdraví, vztahy, kreativitu, životní náboj. Bolí vás žaludek, pálí žáha, tloustnete? Jste přesycení, a přitom vyšťavení? Nebaví vás vařit, vnímáte to jen jako povinnost? Chodí na vás deprese, jste roztěkaní, podráždění, hádaví, zapomínáte, nemyslí vám to? Jde o jasný signál: zredukujte to, čím svá „velká ústa“ plníte.

Stejně jako pokojové květiny občas potřebují přesadit do větších květináčů, aby mohly víc růst, tak se i my lidé potřebujeme vyvíjet a mít k tomu prostor,“ připomíná výživová koučka a motivátorka Silvia Kajanová. „Bohužel nepořádek a chaos nás zakořeňují v domácnosti, která k růstu žádný prostor neponechává anebo jen velmi malý,“ tvrdí koučka. Hlavní metou detoxu, po které teprve přichází na řadu všechno další, tedy je zkrotit chaos. A ten nejčastěji plyne z toho, že těch věcí kolem vás je příliš moc.

Plná kuchyň, přeplněná hlava

Kolik máte v kuchyni hrnků, talířů, měchaček a hrnců? Musí u kamen viset čtyři chňapky, když ruce máte dvě? A opravdu potřebujte zásobu dvaceti utěrek v zásuvce, když každý týden perete a točíte jen tři? Mozek musí neustále rozhodovat, po které z duplicitních věcí ve vaší kuchyni sáhnout, a pak zase, jak a kam všechno zatřídit. Kolik času a energie byste ušetřili prostě tím, že ty věci zmizí? Buď „jen“ do komory nebo na půdu, ale lépe úplně. Očím i mozku dělá dobře pohled na volný prostor, kde se nic neválí. Podporuje to kreativitu, uvolnění, relaxaci a soustředěnost. Vše, co se dá „schovat z očí“, ať opravdu zmizí do zavřených skříněk, anebo úplně. Lednice není výstavní galerie, ale lednice. Na linku nepatří nabíječky na mobil, na jídelní stůl notebook ani účtenky. Pokud některé věci nemají své místo, a proto se povalují, potřebujete víc zavíracích úložných boxů. Nakupte krabice s víkem, organizéry do šuplíků, do skříní nastrkejte šanony nebo si vyrobte přepážky ze starých krabic. Malé obrázky na zdech vyměňte jen za jeden veliký nebo za zrcadlo, které opticky prostor zvětší. Nebojte se, že s menším množstvím dekorací přestane být kuchyň útulná. To, co si ponecháte, vynikne o to víc.

Lednice NENÍ galerie

Fotky, výkresy dětí, seznamy s nákupem, vzkazy rozeseté po celé ledničce… tak by opravdu neměla vypadat výkladní skříň vašeho stravování. Obsypaná lednice neustále bombarduje vaši pozornost a přitahuje i vás jako magnet, takže do ní lezete víc nebo si vyndáváte něco, co jste ani neměli v úmyslu jíst. Když z ledničky odstraníte vše rušivé, co nesouvisí s jídlem (nebo „galerii“ alespoň zredukujte a díla srovnejte), její přitažlivost poklesne.

Přemíra a chaotičnost vizuálních (a dalších) podnětů dává stresující signály, že vaše práce nebude nikdy u konce, a vede k výčitkám a pocitům trapnosti, obzvlášť když se zjeví nečekaná návštěva. Je pro vás ale těžké se věcí vzdát? Nechat si z kuchařských zástěr jen jednu? Vezměte si k ruce knihu Zázračný úklid od expertky na generální čistky domovů Marie Kondo (nebo si pusťte její videa na youtube či tydingup.com). Pomůže vám poznat, čemu se vyplatí hledat vhodnější místo mimo kuchyň, a čeho se zbavit úplně, protože vás takové věci jen odsuzují k celoživotnímu uklízení. Když omezíte počet věcí kolem sebe, bude každý další úklid už rychlá a bezbolestná akce, slibuje úklidová revolucionářka Kondo.

Tip: Spotřebiče nebo nádobí, které využijete jen občas nebo sezónně, si nekupujte. Po většinu roku zabírají vzácný prostor. Zvykněte si věci půjčovat a sdílet.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google

Zaujal vás tento článek?

Přihaste se k odběru novinek a jako bonus navíc získáte aktuální číslo našeho časopisu.

Z nabídky obchodu