Nejspíš jste zkusili již mnoho diet a způsobů, jak shodit přebytečné kilogramy. Vědci zjistili, že důvodem, proč výsledek diety nebývá trvalý je, že vám jídlo, které v rámci dietního programu jíte, nechutná. A to nezávisle na tom, jestli máte vůli jako z ocele nebo ne. Byliny a koření vašemu jídlu dodají nejen lepší chuť, ale pomohou vám zároveň zrychlit metabolismus a zbavit se přebytečných kilogramů. Koření je nízkokalorické, obsahuje vysoké množství zdraví prospěšných látek a je cenově dostupné. Navíc ho nejspíš už dávno máte doma ve spíži.
Zázvor
Zázvor se používá jako koření, potravina i lék po celém světě už mnoho tisíců let. Podporuje proces trávení, stimuluje metabolismus, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a potlačuje pocit hladu. Některé studie říkají, že zázvor dokáže zrychlit metabolismus až o 20%. Přidávejte zázvor do vaření nebo si každé ráno uvařte silný čaj.
Skořice
Kromě toho, že skořice výborně chutná, dokáže regulovat krevní cukr, zrychlit trávení a podpořit funkci střev. Dokáže zatočit se zácpou, průjmem nebo nechutenstvím. Přidejte skořici do ovesné kaše, ochuťte si nastrouhaná jablka nebo si svařte skořici s dalším kořením jako čaj.
Římský kmín
Podle jedné z posledních studií jedna čajová lžička římského kmínu denně pomůže spálit až třikrát více tuku. To je skvělá zpráva, zejména proto, že římský kmín je univerzální koření, které můžete přidat prakticky do čehokoli – do polévek, dušeného masa i zeleniny, zálivek, marinád i do pečení.
Čaj na podporu spalování tuku podle Michaely Carter
Lžička zeleného čaje, lžička strouhaného zázvoru, hřebíček, kousek skořice, špetka mletého kardamomu a špetka kurkumy, zalijte 0,5 l vody a vařte přibližně 5 minut, poté sceďte a vypijte. V létě můžete podávat i chlazený.
Kurkuma
Žluté koření pomáhá zrychlovat spalování tuku tím, že zvýší tělesnou teplotu. Látky obsažené v kurkumě působí jako antioxidant, potlačuje prozánětlivý proces v těle, je doporučován jako prevence cukrovky a metabolického syndromu. Kurkumu vždy používejte se špetkou pepře, který zlepšuje využití účinných látek v těle.
Kardamom
Využívá se zejména v indické kuchyni. Ayurvédská medicína používá kardamom k léčbě zažívacích problémů i depresí. Zahřívací koření, které zvyšuje teplotu lidského těla, odvádí z těla přebytečnou vodu a zrychluje metabolismus. Kardamom zlepšuje metabolismus tuků, reguluje krevní tlak a pomáhá snižovat cholesterol. A co víc, zlepšuje náladu.